Yksinkertaisesti mitä ovat verkkotunnukset, palvelimet, webbihotellit, dns-palvelut ja ip-osoitteet

Yksinkertaisesti mitä ovat verkkotunnukset, palvelimet, webbihotellit, DNS palvelut ja IP-osoitteet?

Usein aiheuttaa hämmennystä, etenkin yrityksen alkuvaiheessa monimutkainen teknologian ammattikieli. Niinpä tahdon käydä läpi nämä muutamat termit mahdollisimman yksinkertaisesti.

Mikä on palvelin?
Palvelimeksi kutsutaan tietokoneessa suoritettavaa palvelinohjelmistoa ja tällaista ohjelmistoa suorittavaa tietokonetta. Verkkosivujen kannalta, web palvelin tarjoaa verkkosivut ja tiedostot, jotka muodostavat sivuston pyydettäessä.

Mikä on IP-osoite?
IP-osoite on ainutlaatuinen numerosarja, joka on annettu jokaiselle verkkoon kytketylle tietokoneelle. Se mahdollistaa laitteiden kommunikoinnin toistensa kanssa internetin kautta.
Voit ajatella sen olevan jonkun kotiosoite ja tarvitset jonkun osoitetta ennen kuin voit lähettää kirjeen postitse. Samoin laite tarvitsee IP-osoitteen ennen kuin voi olla yhteydessä tietokoneeseen tai palvelimeen.

Mikä on verkkotunnus (domain)?
Verkkotunnus (esim. www.media-assari.fi) on oikeastaan vain ”lempinimi” omalle IP-osoitteelle. Kun kirjoitat verkkotunnuksen selaimeen se etsii sen avulla IP osoitteen ja pyytää nähdä verkkosivusi sinun web palvelimelta. Meidän on paljon helpompi muistaa verkkotunnukset kuin pitkät numerosarjat.

Mikä on URL?
URL ei ole sama kuin verkkotunnus. Jos olet etusivulla verkkosivuillasi niin usein URL saattaa näyttää samalta kuin verkkotunnuksesi eli verkkotunnuksesi voi olla yrityksesinimi.fi ja URL voi olla myös näyttää yrityksesinimi.fi. Mutta URL muuttuu kun käyt muilla sivuilla kuten www.yrityksesinimi.fi/blogi tai /palvelut. URL osoittaa aina tietyille sivuille ja tiedostoihin verkkosivuillasi. Samaan aikaan verkkotunnus pysyy samana (yrityksesinimi.fi).

Miten saan verkkotunnuksen?
Voit ostaa verkkotunnuksia verkkotunnuksien (domainien) palveluntarjoajilta tai rekisterinpitäjiltä, jotka myyvät verkkotunnuksen rekisteröintejä. On olemassa todella paljon yrityksiä jotka näitä myyvät. Luonnollisesti monet verkkotunnukset ovat jo käytössä eli joku muu on ostanut ja rekisteröinyt ne. Samalla kun ostat verkkotunnuksen pitää valita aluetunnus kuten .com, .fi, .info, .net jne.

Miten valita sopiva?
– Pidä verkkotunnus mahdollisimman lyhyenä
– Varmista, että se on helppo muistaa
– Vältä sanoja, jotka päättyvät ja alkavat samoilla kirjaimilla ja etenkin vokaalien kohdalla. Tämä ei ole maailman loppu, mutta voi olla hämmentävää ja oma verkkotunnukseni on esimerkki siitä. www.media-assari.fi kirjoitettuna www.mediaassari.fi ei ole selkein ja varmasti monet miettivät tuleeko viiva vai ei.
– Lisäksi tupla tai tripla tarkasta jollakin muullakin verkkotunnuksesi ettei etenkään vieraskieliset nimet tarkoita jollakin kielellä loukkaavaa jos markkinoit ulkomaille.

Rakenna Oma Brändisi Facebook -ryhmä

Liity mukaan Rakenna Oma Brändisi Facebook -ryhmään yrittäjille. Ryhmässä sinulla on mahdollisuus oppia markkinoinnista, digitaalisen markkinoinnin työkaluista, automatisoimaan enemmän, säästämään aikaa sekä skaalaamaan liiketoimintaa.

Kommentoi

Shopping Cart
fiFinnish
Scroll to Top